Kolejna edycja kiermaszu za nami
31 sierpnia 2013 r. odbył się XVIII Gliwicki Kiermasz Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej – Natura, zdrowie, kultura oraz towarzyszący mu Festiwal Filmowy SMAKI(i) EKOLOGII. Do Gliwic przyjechali producenci żywności ekologicznej z całej Polski. Choć w tym roku kiermasz odbył się wcześniej, niż zazwyczaj, to jednak frekwencja zarówno wystawców, jak i konsumentów dopisała. Z naszych szacunków wynika, że kiermasz odwiedziło 2100 osób, a festiwal 100 widzów. Wśród oferty wystawców znalazły się ekologiczne warzywa, owoce, nabiał, produkty pszczele, wędliny, ryby i wiele innych. Podczas przygotowanych dla odwiedzających warsztatów można było dowiedzieć się więcej na temat racjonalnego odżywiania oraz Diety dla Bałtyku. Na zakończenie imprezy odbył się konkurs wiedzy o rolnictwie ekologicznym dla konsumentów. Celem kiermaszu jest zwiększenie świadomości na temat zrównoważonej produkcji rolnej i wspieranie tej produkcji poprzez budowanie bezpośrednich powiązań pomiędzy rolnikami i konsumentami, promowanej przez projekt BERAS Implementation. W kinie AMOK natomiast wyświetlano filmy związane z produkcją żywności, w programie znalazł się film dla najmłodszych, dwa dokumenty oraz fabuła. Kiermasz organizowany jest na zasadach non-profit, dzięki wsparciu finansowemu uzyskanemu na ten cel przez naszą organizację z różnych źródeł. W tym roku kiermasz został dofinansowany ze środków Unii Europejskiej poprzez Krajową Sieć Obszarów Wiejskich oraz Program Regionu Morza Bałtyckiego 2007-2013 w ramach projektu BERAS Implementation. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz